Glutensiz Lezzetlere bir yenisi daha KAYMAKLI BAKLAVA
Öncelikle kaymağımız için;
Yarım su bardağı mısır irmiği
1,5 su bardağı süt
Hamuru için;
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı sirke
Yarım ölçek karnıyarık otu tozu
(Bir tatlı kaşığı dolusu)
Aldığı kadar glutensiz un (ben yaklaşık 250 gr kadar kullandım)
Yumurta büyüklük küçüklügüne göre un miktarı değişebilir.
Hamuru açmak için;
Mısır nişastası
Üzeri için;
200 gr sade tereyağı (tereyağının sadeleştirmiş hali).
Şerbeti için;
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon
(Hafif koyu kıvam alana kadar kısık ateşte kaynatalım)
Yapım aşaması;
Öncelikle tenceremize mısır irmiğimizi alalım üzerine sütü ilave edip ocakta hafif koyulaşana kadar pişirelim. Ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Katı bir hal alacak.
Hamuru için;
Burada hamur kıvamınız ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur olacak. Normal baklavada ele yapışan hamur yapıyorduk.
Burada tek beze şeklinde açacağımız için.
Hamuru eşit şekilde bezelere ayıralım.
Büyüklüğünü hamur açabilme durumunuza göre ayarlayabilirsiniz.
Açtığımız hamuru ince oklava ile (ince oklava olması şart kalın oklava olmaz) büzelim.
Eşit aralıklarla önce fıstık sonra küçük parçalar olacak şeklinde kaymak yerleştirip tekrar fıstık serpip sağlı sollu kapatıp keselim. Ters çevirip iki ucunda kapatalım. Yapımı kolay oluyor.
Üzerini tereyağlayıp, 170 derece fırında pişirelim.
Şerbetimizi her ikiside ılık olacak şeklinde dökelim.
Not: Kaymak ölçüsü bütün hamur için belki az gelebilir, çünkü ben bu hamur ile başka baklava daha yaptım. O yüzden tam ölçü kestiremiyorum. Gerekli olursa tekrar yapabilirsiniz.
Glutensiz her şey mümkün…
Instagram @glutensiznefistarifler