Gaziantep’te bayram sabahının vazgeçilmez ritüeli çok çok çok lezzetli ama bir o kadar meşakkatli yemeğimiz Antep yuvalama buyrun tarife??

Gerekli Malzemeler:

  • 1 litre et suyu
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • Minik top köfteler için (yuvalama):
  • 1 su bardağı pirinç
  • 300 gr çiğköftelik kuzu kıyma
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yoğurtlu sos için:
  • 1 yumurta300 gr süzme yoğurt ( yörsan kullandım )
  • Üzeri için: Sıvı yağ ve nane

Hazırlanışı:

Öncelikle yuvalamaları hazırlıyoruz. Pirinci soğuk su da 2 saat bekletiyoruz. Pirincimizin suyunu süzüp nemini (irmik un kullanmadığımız için nemi önemli) kaybetmeden ronda da çekiyoruz (irmik inceliğine gelinceye kadar) pirinçleri kıymayı ve karabiberi yoğurma kabımızda özleşene kadar yoğuruyoruz, küçük bir kaseye sıvı yağ koyuyoruz, yuvarlamak için kolaylık sağlıyor, elimizi çok az yağlayıp yoğurduğumuz karışımdan küçük parçalar alıp yuvarlıyoruz minicik minicik toplar olacak (bezelyeden hallice☺️). Hazırlanan yuvalamaları süzgeçe alıyoruz, bir tencereye su koyuyoruz, kaynamaya başlayınca süzgeçe (üzerine kapak kapatıyoruz) aldığımız yuvalamaları buharda pişiriyoruz, pişen yuvalamaları 30 dk dinlendiriyoruz (yoruldular ?). Tencereye et suyunu koyuyoruz, ocağa alıyoruz, kaynamaya başlayınca yuvalamaları ekliyoruz, zaten buharda pişirildiği için çok pişirmiyoruz 5 dk yeterli, nohutları da ilave ediyoruz, karıştırıyoruz. Sos tenceresine süzme yoğurdu ve yumurtayı koyup ocağa alıyoruz, hızlıca karıştırırarak açıyoruz, kaynayan et suyundan yoğurda ilave edip karıştırıp (aman dikkat kesilmesin), ocaktan alıyoruz. Yoğurdu kaynayan et suyuna ilave ediyoruz, 5 dk sonra ocaktan alıyoruz. Sıvıyağı ısıtıyoruz, naneyi ekleyip yemeğimizin üzerine döküyoruz ve afiyet olsun ?

Instagram @glutensizhayat_aymois